Het Platform Utrecht: Een groene oase in de stad

In hartje Utrecht is ‘Het Platform’ verrezen – een multifunctioneel gemeenschapsgebouw waar wonen, werken en spelen wordt gecombineerd. Deze Microcity is gebouwd op een toplocatie in de stad, namelijk bovenop de tram- en busterminal Uithoflijn en direct grenzend aan het stationsplein. Het ontwerp van architect VenhoevenCS architecture+urbanism is gericht op een gezonde levensstijl in een inspirerende omgeving, met veel licht, lucht en groen. Dankzij een mix van complementaire functies wil het Platform vooral autarkisch zijn. Binnen de neutrale grijstinten waaruit het gebouw is opgetrokken zijn allerlei groene accenten aangebracht, zowel in de vorm van daktuinen als door middel van twee grote weelderige groene gevels, door Sempergreen geplaatst in opdracht van BTL Realisatie.

Eerste natuur-inclusieve woongebouw in Nederland op deze schaal

In de stedelijke omgeving is relatief weinig ruimte beschikbaar voor levend groen, vooral op deze unieke locatie nabij een openbaar vervoersknooppunt. Het Platform is echter ontworpen als een drager voor allerlei groen als ware het een natuurlijk landschap binnen de stad en toont hiermee haar natuurinclusieve karakter. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping markeren twee grote groene gevels de entree. Ze bieden de bewoners en bezoekers direct een prettige ambiance. De verticale tuinen zijn een aanvulling op de vier daktuinen, waaronder een kijk-tuin, een parktuin met picknicktafels en zelfs een boomgaard. Deze tuinen bieden een fantastisch uitzicht over het stationsgebied en het historische stadscentrum. Op deze schaal is het waarschijnlijk het eerste natuurinclusieve woongebouw in Nederland dat is gerealiseerd.

“Met relatief weinig ruimte hebben we levend groen weten aan te brengen in de stedelijke omgeving. De combinatie van een modern en strak gebouw en de warmte van groen is wat dit project speciaal maakt.”

Christiaan Bakker, Sempergreen Vertical Systems

Tekst gaat verder onder afbeelding

SemperGreenwalls voorzien van irrigatiesysteem en vorstbeveiliging

De twee groene gevels van Sempergreen zijn speciaal voor dit project gekweekt, waarbij het beplantingsschema in zorgvuldig overleg met de architect is samengesteld. Aangezien de entree een onverwarmde ruimte is, zijn beide gevels voorzien van op elkaar afgestemde buitenbeplanting. In totaal beslaan de gevels 120 vierkante meter. De gebouwbeheerder heeft geen omkijken naar de verzorging van de planten, want dit gebeurt geheel automatisch met behulp van het unieke Sempergreen Plant Care System. Dit volautomatische irrigatiesysteem voorziet de planten van de benodigde water- en voedingsstoffen. Bovendien is het systeem uitgerust met vorstbeveiliging.

Groen biedt vele voordelen in de stad

Naast het creëren van een prettige ambiance, bieden groene gevels nog veel meer voordelen voor een gebouw en haar omgeving. Zo verlaagt het groen de omgevingstemperatuur, wat vooral in de hete zomers erg aangenaam is. Ook wordt CO2 uit de lucht opgenomen en omgezet in zuurstof. Daarnaast heeft een SemperGreenwall een geluidsabsorberende werking. Het reduceert het omgevingsgeluid in de drukke stad. Tot slot verrijken de SemperGreenwalls de biodiversiteit in de stad; een groene gevel is als een oase voor bijen, vlinders en insecten.

Minimale footprint van slechts 170m² op het maaiveld

Aangezien Het Platform bovenop het nieuwe station Uithoflijn wordt gebouwd, heeft het totale project van ruim 18.000 m² een minimale footprint van slechts 170 m² op het maaiveld. Het lijkt bijna alsof het gebouw op zijn plaats is ‘gegroeid’. Om de vele technische uitdagingen op te lossen, werd een ingenieuze, op maat gemaakte lichtgewicht stalen constructie met 3D-spanten ontwikkeld. Naast 200 huurwoningen voor starters, biedt het gebouw plaats aan collectieve voorzieningen zoals een restaurant, bedrijfsruimten, een fietsenstalling en veel ‘sticky spaces’ voor sociale ontmoetingen. Voorbijgangers worden ook uitgenodigd om van deze ruimtes te genieten. Door het gebouw loopt een openbare route tot aan het stationsplein. Een monumentale doorgang halverwege geeft toegang tot de ‘stedelijke woonkamer’. Dankzij het vele groen voelen bewoners en bezoekers voelen zich zowel thuis, als onderdeel van de bruisende stad Utrecht.

Copyright: Ossip van Duivenbode

Deel dit artikel

Meer van
SemperGreenwall

Terug naar nieuws & blogs

Blog

Groen en gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond hoe een groene omgeving bij kan dragen aan genezing en herstel.
1 december 2022

Nieuws

Het indrukwekkende project ‘Eden Tower’, met een van de hoogste groene gevels in Europa, heeft afgelopen vrijdag 18 november de bronzen FIABCI Prix d’Excellence Award Duitsland 2022 gewonnen in de categorie wonen. Deze gerenommeerde prijs voor uitstekende projectontwikkelingen werd tijdens een galaceremonie in Berlijn uitgereikt.
24 november 2022

Nieuws

Hongkong wordt steeds groener. Op een perfecte locatie direct naast de internationale luchthaven van Hongkong is recent een indrukwekkend multifunctioneel gebouw verrezen, genaamd 11 SKIES. Het gebouw is in een groen jasje gehuld door middel van een gigantische SemperGreenwall.
22 november 2022

SemperGreenwall
projecten portfolio

Bekijk ons complete projecten portfolio voor inspiratie.

Orlando, FL | USA

McDonald’s heeft een nieuw én duurzaam flagship-restaurant met meerdere outdoor SemperGreenwalls geopend in Walt Disney World, Florida. Met dit pilot-restaurant wil McDonald’s het allereerste energie-neutrale fastfoodrestaurant ter wereld zijn.

Amsterdam | Nederland

Het duurzame Hyatt Regency Spinoza hotel in Amsterdam is voorzien van een groene binnen- en buitengevel van Sempergreen. Mede hierdoor is het bekroond als duurzaamste hotel van Nederland.

Den Haag | Nederland

Het overdekte winkelcentrum, de Nieuwe Haagse Passage, heeft door de groene gevel van Sempergreen een duurzame uitstraling gekregen.

Benieuwd hoe een SemperGreenwall past in uw project?

Wij helpen u graag!