Groene en waterrobuuste renovatie kantoor Waterschap Limburg

In Roermond is het kantoor van Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg op duurzame wijze getransformeerd. Tijdens de renovatie heeft MVD architecture een weelderige groene gevel van Sempergreen opgenomen in het ontwerp. Daarnaast zijn er vele waterrobuuste oplossingen op het pand en in de omgeving toegepast, zoals een blauw-groen dak en wadi’s.

Klimaatbestendig en groen

De recente extreme weersomstandigheden hebben het belang van maatregelen om overtollig regenwater te verwerken en klimaatbestendige gebouwen te realiseren weer benadrukt. Met de renovatie van hun pand zetten Waterschap en Waterschapsbedrijf Limburg een goede stap in de richting van energie- en waterneutraliteit. Gemeente Roermond was nauw betrokken bij de plannen en faciliteerde Waterschap Limburg waar nodig.

Door de toepassing van groen op, aan en rondom het Waterschapskantoor willen ze een inspirerend voorbeeld zijn in het verduurzamen van (bestaande) gebouwen, het voorkomen van hittestress en het opvangen en hergebruiken van water. “Er zijn veel innovaties op het gebied van verduurzaming verwerkt in het gebouw. De gevel van Sempergreen zorgt ervoor dat de vergroening en verduurzaming van het gebouw ook letterlijk zichtbaar zijn!”, aldus Marcel van Dijk, architect bij MVD architecture.

De hemelwaterafvoeren zijn ontkoppeld van het riool: water wordt opgeslagen op het Retentiedak en via een zichtbare waterval doorgeleid naar wadi’s. De parkeerplaatsen hebben tevens waterdoorlatende bestrating. Door toepassing van deze oplossingen stroomt regenwater niet direct door naar het riool. Het water kan wegzakken in de bodem, wat overlast tijdens hevige buien vermindert. 

“In september 2018 is het waterschap verhuisd naar deze locatie in Roermond. We kozen toen al bewust, vanuit de duurzaamheidsgedachte, voor verhuizen naar een bestaand kantoorpand, in plaats van nieuwbouw. (…) Met de huidige renovatie kunnen we onze duurzaamheidsambities verder realiseren om uiteindelijk energie- en waterneutraal te worden”

Michel Bouts, bestuurder bij Waterschap Limburg

Het kantoorpand, vóór en na de transformatie. Foto’s van Bart van Bart van Gestel, bureau FRANKEN

Hergebruik hemelwater voor irrigatie SemperGreenwall

Om water te besparen en her te gebruiken is een ingenieus systeem ontwikkeld waarbij het Plant Care System van de groene gevel gebruikmaakt van het water in de hemelwaterafvoer van het dak. Daarnaast heeft het irrigatiesysteem een ingebouwde vorstbeveiliging om de gevelbeplanting tijdens koude periodes te beschermen tegen vorstschade. De beplanting is natuurlijk ook met zorg uitgezocht en aangepast naar de oriëntatie van de gevels; aan de zonzijde van het pand is een andere plantencombinatie gebruikt dan aan de schaduwzijde. De SemperGreenwall bedekt in totaal 195 vierkante meter van de gevel. 

“Met intensief gevelgroen zijn accenten in de gevel gelegd om belangrijke plekken in het gebouw te markeren. De flexibiliteit van het groene gevelsysteem van Sempergreen maakte deze aanpak mogelijk. Het is bovendien een robuust systeem met voorgekweekte planten, waardoor direct na plaatsen van de panelen de vergroening al zichtbaar was. Nu de planten steeds mooier tot bloei komen, pakt dit effect erg mooi uit.”

Marcel van Dijk, architect bij MVD architecture

Visualisaties van MVD architecture

SemperGreenwall Cradle to Cradle-gecertificeerd

Cradle to Cradle (C2C) is een ontwerpfilosofie waarbij men grondstoffen oneindig hergebruikt of verwerkt in nieuwe producten in plaats van ze weg te gooien. Het Cradle to Cradle Products Innovation Institute heeft in 2020 het bronzen Cradle to Cradle-certificaat toegekend aan het SemperGreenwall systeem. Met deze certificering toont de SemperGreenwall aan van toegevoegde waarde te zijn voor circulaire en gezonde gebouwen. Bovendien kan het gebruik van C2C-gecertificeerde producten punten opleveren binnen LEED of BREEAM-certificering.

Foto: MVD Architecture

Contact met Sempergreen

Wilt u meer weten over alle beschikbare opties? Neem dan gerust even contact met ons op.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Meer van
SemperGreenwall

Terug naar nieuws & blogs

Uitgelicht

In Roermond is het kantoor van Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg op duurzame wijze getransformeerd. Tijdens de renovatie heeft MVD architecture een weelderige groene gevel van Sempergreen …
augustus 17, 2021

Nieuws

De Delftse – in de volksmond genoemde – ‘paparazzi-woning’ is de meest gefotografeerde woning van de stad dankzij haar weelderige groene gevel. Sinds enige tijd heeft de woning een eigen Instagram-pagina. Vanaf vandaag kunnen voorbijgangers, bewonderaars en liefhebbers van …
juli 29, 2021

Nieuws, Onderzoek

Het groene gevelsysteem voor indoor toepassingen is onlangs getest op de akoestische prestatie. Uit de test is gebleken dat de SemperGreenwall Indoor een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid in een binnenruimte.
juni 18, 2021

SemperGreenwall
projecten portfolio

Bekijk ons complete projecten portfolio voor inspiratie.

McDonald’s heeft een nieuw én duurzaam flagship-restaurant met meerdere outdoor SemperGreenwalls geopend in Walt Disney World, Florida. Met dit pilot-restaurant wil McDonald’s het allereerste energie-neutrale fastfoodrestaurant ter wereld zijn.

Het duurzame Hyatt Regency Spinoza hotel in Amsterdam is voorzien van een groene binnen- en buitengevel van Sempergreen. Mede hierdoor is het bekroond als duurzaamste hotel van Nederland.

Het overdekte winkelcentrum, de Nieuwe Haagse Passage, heeft door de groene gevel van Sempergreen een duurzame uitstraling gekregen.

Benieuwd hoe een SemperGreenwall past in uw project?

Wij helpen u graag!