Healing environment in nieuwbouw bestralingscentrum

In het Duitse Recklinghausen is het nieuwe bestralingscentrum OncoCubus opgeleverd naar ontwerp van Sektor 3 architekten. In de OncoCubus, een kubusvormig pand van 10.000 m³, willen artsen dr. Petra Reimann en dr. Dorothea Riesenbeck aan de hand van hun credo ‘Alleen de beste behandeling is de juiste behandeling’ laten zien, dat de modernste technieken goed samengaan met een natuurlijk karakter. Zo is de bestralingsruimte, een van nature klinische ruimte, voorzien van een levende SemperGreenwall. Deze groene gevel van 20 m² is achter glas geplaatst, zodat de bestralingsruimte steriel blijft. De patiënten zullen zich dankzij de groene gevel meer comfortabel voelen tijdens de behandelingen.

Groene omgeving bevordert herstel patiënten

De nieuwe bestralingsruimte is opgebouwd uit 2,5 meter dikke betonnen wanden en plafonds ter bescherming tegen de straling, evenals een 23 ton zware stralingsbeschermende deur. Een dergelijke ruimte kan bij patiënten onprettige gevoelens oproepen. Om patiënten meer op hun gemak te stellen, is de bestralingsruimte uitgerust met een prominent zichtbare groene gevel. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken, dat een groene omgeving een positief effect heeft op het geestelijk en lichamelijk welzijn van patiënten, ook wel een ‘healing environment’ genoemd. Groen in een ruimte heeft een rustgevende en stressverlagende werking. Bovendien is de pijntolerantie van patiënten hoger in een groene omgeving en wordt het herstel van patiënten bevordert. Toepassing van een groene gevel is derhalve een waardevolle toevoeging aan het interieur van elk ziekenhuis of medische praktijk.

Tekst gaat verder onder afbeelding

SemperGreenwall voorzien van Plant Care System

De groene gevel van Sempergreen is voorzien van een uniek Plant Care System. Dit systeem zorgt ervoor dat de planten tijdig en van de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen voorzien wordt. Daarnaast wordt de levende wand met led-verlichting verlicht. Dit stimuleert de groei van de planten in binnenruimtes waar geen natuurlijk licht beschikbaar is. Zo is een blijvend groene uitstraling van de groene gevel gegarandeerd.

Het nieuwe centrum wordt op 20 juli 2019 officieel geopend in het bijzijn van de burgemeester.

Foto credits: Martin Gaissert

Deel dit artikel

Meer van
SemperGreenwall

Terug naar nieuws & blogs

Blog

Renoveren is natuurlijk sowieso duurzaam. Maar een groendak of een groene gevel maakt je project nog veel duurzamer. Niet alleen het uitzicht maar ook je energierekening knapt er aardig van op. Hoe dat zit lees je hier.
3 april 2024

Blog

Op zoek naar een duurzame optie voor gevelrenovaties? Dan is de SemperGreenwall een uitstekende keuze voor jouw project. Dit groene gevelsysteem is niet alleen een ware eyecatcher voor je gevel, het heeft ook veel voordelen voor het pand en de omgeving.
22 november 2023

Nieuws

Sempergreen omarmt de toekomst. We zijn daarom verheugd om onze nieuwe rebrandingstrategie te delen. Deze wordt gedreven door onze missie om de harmonie tussen planten en mensen te herstellen: ‘Replanting the planet’.
15 november 2023

SemperGreenwall
projecten portfolio

Bekijk ons complete projecten portfolio voor inspiratie.

Orlando, FL | USA

McDonald’s heeft een nieuw én duurzaam flagship-restaurant met meerdere outdoor SemperGreenwalls geopend in Walt Disney World, Florida. Met dit pilot-restaurant wil McDonald’s het allereerste energie-neutrale fastfoodrestaurant ter wereld zijn.

Amsterdam | Nederland

Het duurzame Hyatt Regency Spinoza hotel in Amsterdam is voorzien van een groene binnen- en buitengevel van Sempergreen. Mede hierdoor is het bekroond als duurzaamste hotel van Nederland.

Den Haag | Nederland

Het overdekte winkelcentrum, de Nieuwe Haagse Passage, heeft door de groene gevel van Sempergreen een duurzame uitstraling gekregen.

Benieuwd hoe een SemperGreenwall past in uw project?

Wij helpen u graag!