Healing environment in a new radiation therapy center

The new OncoCubus radiation therapy center, designed by Sektor 3 architects, is completed in the German city of Recklinghausen. In the OncoCubus, a cubic-shaped building of 10,000 m³, doctors Petra Reimann and Dorothea Riesenbeck want to demonstrate that the most modern techniques go well with a natural character on the basis of their credo ‘Only the best treatment is the right treatment‘. The radiation room, a naturally clinical room, is provided with a living SemperGreenwall. This green wall of 20 square meters has been placed behind glass, so that the radiation room remains sterile. The patients will feel more comfortable during the treatments thanks to the green façade.

Green environment promotes patient recovery

The new radiation room is built with 2.5 meters thick concrete walls and ceilings to protect against radiation, as well as a 23-tons radiation protection door. Such a space can evoke unpleasant feelings in patients. To make patients more comfortable, the radiation room is equipped with a prominently visible green wall. Various scientific studies have shown that a green environment has a positive effect on the mental and physical well-being of patients, also known as a ‘healing environment’. Greenery in a room has a calming and stress-reducing effect. In addition, patients’ pain tolerance is higher in a green environment and patients’ recovery is promoted. The use of a green wall is therefore a valuable addition to the interior of any hospital or medical practice.

Text continues below image

SemperGreenwall in bestralingscentrum OncoCubus

SemperGreenwall equipped with Plant Care System

The green wall of Sempergreen is equipped with a unique Plant Care System. This system ensures that the plants are supplied with the correct amount of water and nutrients in a timely manner. In addition, the living wall is illuminated with LED lighting. This stimulates the growth of the plants in indoor spaces where no natural light is available, guaranteeing a lasting green appearance of the SemperGreenwall.

The new center will be officially opened on July 20, 2019 in the presence of the mayor.

Groene plantenwand in bestralingscentrum OncoCubus
Groene gevel in bestralingscentrum OncoCubus
Modern bestralingscentrum OncoCubus in Recklinghausen

Photo credits: Martin Gaissert

Share this article

More by
SemperGreenwall

          Go back to News & Blogs

Blog

Greenery and health are closely linked. Several scientific studies have shown that a green environment can contribute to healing and recovery.
1 December 2022

News

The impressive “Eden Tower” project, with one of the tallest green facades in Europe, won the bronze FIABCI Prix d’Excellence Award Germany in the residential category. This renowned award for outstanding project developments was presented at a gala ceremony in Berlin on 18 November 2022.
24 November 2022

News

The winners of the facade greenery of the year 2022 competition are announced. TONIPark in Augsburg, Germany, won the second prize in this competition!
18 November 2022

SemperGreenwall
project portfolio

Take a look at our complete project portfolio for inspiration.

Stavanger | Norway

The office building from architectural firm Bark Arkitekter in Stavanger, Norway, has been adorned with a green eyecatcher by installing a SemperGreenwall Outdoor.

Orlando, FL | USA

McDonald’s has opened a sustainable flagship restaurant in Walt Disney World in Orlando, Florida, featuring several Outdoor SemperGreenwalls. With this pilot restaurant, they aim to be the very first energy-neutral fastfoodrestaurant in the world.

Amsterdam | The Netherlands

The sustainable Hyatt Regency hotel in Amsterdam has been supplied with a green indoor- and outdoor-wall from Sempergreen. Partly thanks to this, the hotel has been named as the most sustainable hotel in the Netherlands.

Curious how a SemperGreenwall
fits into your project?

We are happy to help!